Getgåvan förändrade Anastasias liv

29 mars 2018

Anastasia är 57 år och bor i Zambia tillsammans med sina fem barnbarn. Att få mat och inkomster att räcka till har nästan alltid varit svårt. Livet har för Anastasia varit en kamp för överlevnad. När hon fick getter som givare från Sverige skänkt genom Barnfondens gåvoshop förändrades mycket.

– Livet var hårt och inkomsterna räckte inte till. Vi levde på ett mål mat om dagen och som daglönare vet du aldrig om du har ett arbete och en lön dagen efter. Idag är jag en respekterad kvinna och jag kan ge mina barnbarn tillräckligt med mat. Näringsrik mat dessutom, berättar Anastasia.

Anastasia som fått getter genom Barnfondens gåvoshop. Här tillsammans med barnbarnet Arnold, 6 år.

Anastasia tillsammans med yngsta barnbarnet Arnold, 6 år.

Bor med sina fem barnbarn

Anastasia har bott i samma område de senaste 13 åren och tar hand om barnbarnen Anna, Winnie, Mathew, Sharon och Arnold.

Hon kommer ihåg morgonen 2011 när hon fick reda på att hon blivit utvald som en av mottagarna av getter. Hon hade sett andra familjer få getter i en tidigare omgång och hoppades vara en av de utvalda den här gången.

– Jag vaknade som vanligt och förberedde mig för att hitta ett påhugg på något jordbruk i närheten. Precis innan jag skulle gå fick jag besök av en av fadderprojektets medarbetare som gav mig de bästa nyheterna någonsin. Jag skulle få fyra getter! Det här, insåg jag, var en stor möjlighet för mig och min familj att lämna en stor del av fattigdomen bakom mig och jag dansade av glädje. Att som kvinna äga egendom skulle dessutom innebära att respekten för mig i området skulle öka.

Gav bort första killingarna till en annan familj

När getterna förökade sig första gången gav hon fyra stycken till en annan behövande familj i området. Tre år senare hade hon 38 getter. Hon kunde sälja getter vidare på den lokala marknaden och kunde köpa mat till familjen och skolmaterial till barnen för pengarna.

Anastasia är så glad att en givare i en annan del av världen gav henne denna chans:

– Det känns som att vi blev räddade. Jag kommer alltid att uppskatta den här gesten, jag vet inte om vi hade överlevt annars. Jag är för gammal för att hitta ströjobb men som tur är har vi getterna som ger oss näring och en ”stadig inkomst.”

”Jag har döpt den till Chikondi”

Yngsta barnbarnet Arnold tycker om att leka med getterna och ge dem mat. Han är glad att familjer har egna getter nu, precis som många andra familjer i området.

– Jag tycker om att leka med den minsta geten. Jag ger den mat och har döpt den till Chikondi som betyder kärlek, säger Arnold med ett leende.

Arnold 6 år tillsammans med en av getterna.

Arnold 6 år tillsammans med en av getterna.

Vill du också ge en familj möjlighet till en bättre framtid? I Barnfondens gåvoshop hittar du getter och andra gåvor som ger barn och familjer näring, inkomster och en bättre framtid.    

Dela det här på Facebook eller Twitter:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Lämna en kommentar

Din e-mail kommer inte att publiceras