En uppfinnares vykort

Lovisa Lesse är illustratör till yrket och ena halvan i duon bakom berättelserna om UppfinnarJohanna, en åttaårig uppfinnare med mottot: ”Funkar det inte på det ena sättet så funkar det på det andra”. Utöver att ha illustrerat fem böcker, en pysselbok och sju kortare filmer om UppfinnarJohanna så syns nu en av Lovisas Johanna-illustrationer på Barnfondens senaste vykort.

Lovisa Lesse har tecknat Barnfondens senaste vykort. Foto: Stefan Tell 

Lovisa Lesse tecknar för barnen

Lovisa har tecknat i cirka 30 år och varit inblandad i produktioner som De tre vännerna och Jerry, Robin, Da Möb och Nasse. Alla med en målgrupp från barn till tonåringar. Anledningen till det är att hon själv har påverkats mycket av berättelser, böcker och filmer som hon tog del av som barn.

– Det är viktigt att det finns bra, roliga, inspirerande berättelser för barn eftersom de kan ha så stor påverkan. Allt har så stor betydelse. När man blir vuxen blir man lite avtrubbad. Därför är det roligt för man vet att barn blir så nyfikna och går in i det. Det är också viktigt med förebilder, säger Lovisa.

En illustratör med alldeles för många intressen

Lovisa berättare att hon inte är jättebra på en specifik sak, utan lite bra på ganska många saker. Troligtvis beror det på att hon har så många saker för sig och för mycket hon vill prova på. Just det praktiska är något som ligger henne nära hjärtat.

– Jag gillar att göra saker med mina händer, som att gräva, sy och brodera. Jag gillar också att snickra. En del snöar in på en sak och blir jättebra på det, men jag har för många intressen för det.

UppfinnarJohanna uppfinns

Arbetet med UppfinnarJohanna började med att författaren Ann-Christine Magnusson kom med en bokidé till förlaget Olika. När förlaget nappat på idéen började de presentera olika illustratörer varav Lovisa blev den som Ann-Christine valde ut. De klickade direkt och har arbetat med UppfinnarJohanna sedan dess. Lovisa berättar:

– Vi kompletterar varandra bra, jag satt och skrev och hon satt och ritade, så vi överlappar på olika plan där. Sedan vi drog igång projektet med att göra animerad film om UppfinnarJohanna så hörs vi många gånger varje dag. Och trots att vi bor i olika städer funkar det bra att jobba ihop.

Omslaget till boken UppfinnarJohanna och väckningsmaskinen.

Konsten att roa sig själv

Det finns en del likheter mellan tecknare och den tecknade. Både nu och när Lovisa var barn kan hon bli helt uppslukad av praktiska saker att göra.

– Hon (UppfinnarJohanna) bara bygger, järnet, det kan jag känna igen mig i. Hon är också ganska solitär och nöjd med sitt eget sällskap. Min mor var lärare så vi tillbringade två månader på landet i Åhus på somrarna. Där fanns inga andra barn att leka med men det var aldrig tråkigt. Jag snickrade, ritade och byggde grejer. Johanna är likadan: Hon har inte tråkigt i sitt eget sällskap, hon kan roa sig.

Barnfondens nya vykort

Lovisa har känt till Barnfonden i cirka 5 år och när hon fick förfrågan om att ställa upp som tecknare till Barnfondens nya vykort fanns det ingen tvekan om den saken.

– Barnfonden är en fantastisk organisation och jag gillar det här att folk från olika länder knyter kontakt med varandra. Om man är delaktig i ett barns liv i ett annat land så tror jag man också får ökad förståelse och ett ökat intresse både för barnet och barnets situation, för landet, kulturen, språket. Det är både viktigt och roligt.

Barnfondens vykort kommer att färdas över hela världen till barn inom fadderverksamheten och alla som har ett fadderbarn får vykortet ett par månader innan fadderbarnet fyller år. Om Lovisa skulle skicka ett av vykorten så skulle hon skriva en hälsning från UppfinnarJohanna:

”Hej! Världen behöver fler uppfinnare, jag hoppas du kommer uppfinna många spännande, roliga och praktiska grejer.”

Ta del av böckerna och filmerna

Omslaget till boken ”UppfinnarJohanna Huttan”.

Den senaste boken ”UppfinnarJohanna och Huttan” kom nyligen ut till försäljning och går att hitta via länken här: https://uppfinnarjohanna.nu/

Även de sju animerade filmerna finns tillgängliga och är gratis att se på UR: https://urplay.se/serie/213803-uppfinnar-johanna