Skola för alla barn!

I Dugda i Etiopien tvingas många barn sluta skolan redan efter 6:an på grund av överfulla klassrum och lärarbrist. Med ditt stöd kan vi tillsammans se till att fler barn får en bra utbildning.

Bidra till att ge barnen i Dugda en bra skola

Barn som går i skolan har större chans att ta sig ur fattigdom. Nu kan du bidra till att förändra framtiden för ett stort antal barn. Vi har nyligen påbörjat ett projekt för att förbättra skolmiljön för eleverna på Shubi Gemo-skolan i Dugda, Etiopien.

Shubi Gemo-skolan gammal och sliten

Föreställ dig ett klassrum. Det är mörkt för det finns ingen elektricitet. Eleverna är så många att de har svårt att få plats. I klassrummet som är avsett för 45 elever, trängs 90 barn. Många har gått i en timme för att komma till skolan.

På Shubi Gemo-skolan går 753 elever. Böcker och annat skolmaterial är en bristvara och det som finns är ofta gammalt och slitet.

Med din hjälp ger vi barnen i Dudga en ny, barnvänlig skola!

”Nu när nya klassrum byggs kommer jag ha möjlighet att gå kvar i skolan. Det gör mig väldigt glad.” Necho, 13 år.

En skola som ger hopp om framtiden

Det här kommer vi att göra på Shubi Gemo-skolan:

  • Bygga fyra nya klassrum
  • Installera elektricitet på skolan
  • Sätta upp regnvattenbehållare för att eleverna ska kunna sköta sin hygien
  • Möblera klassrummen på ett barnvänligt vis med bänkar, tavla, stolar och bord
  • Bygga toaletter
  • Utbilda både barn och skolpersonal i hygien och sanitet

”Klassrummen är mörka och det är svårt att se någonting. Det hade betytt så mycket om vi hade fått mer plats och möjlighet att lära oss.” Elev på Shubi Gemo-skolan.

Nyfikna barn som älskar skolan

– Jag har besökt området och skolan i Dugda. I samtal med våra lokala samarbetspartners på plats har vi förstått att situationen är ohållbar och att det behövs göras en rejäl insats för skolan. Det som mötte mig på Shubi Gemo-skolan var nyfikna barn som ville visa runt hur de hade det. Jag gick in i ett klassrum i taget och barnen berättade engagerat hur de inte hade tillräckligt med läromaterial eller bänkar att sitta vid.

Anna Fallgren, programhandläggare för Etiopien på Barnfonden

 

Vikten av vatten, sanitet och hygien

Vi installerar inte bara toaletter utan vi ser till att de används ordentligt. Därför utbildar vi både lärare och elever om vikten av vatten, sanitet och hygien. De får lära sig om varför det är viktigt att tvätta händerna, använda tvål och att ta hand om sin hygien. Vi måste tänka långsiktigt och inte bara kortsiktigt installera en toalett. Genom att vi utbildar blir den här insatsen hållbar över tid, säger Barnfondens Anna Fallgren som är ansvarig för projektet på Shubi Gemo-skolan.

Separata toaletter för tjejer och killar

De nya toaletterna på skolan kommer att vara separata och även på olika delar av skolan. Detta är särskilt viktigt för flickor efter de annars undviker att gå på toaletten eller att komma till skolan när de har mens.

Företaget Jollyroom stödjer Shubi Gemo-skolan.  Här kan du läsa mer om vad deras stöd bidrar till!

Så här arbetar Barnfonden i Dugda

Vårt arbete i Dugda är långsiktigt och för att utvecklingen ska bli hållbar måste hela samhället engageras. För oss på Barnfonden är den lokala förankringen en avgörande faktor för att vi ska lyckas. Vi har därför ett nära samarbete både med våra samarbetspartners på plats och med den lokala befolkningen.

Jämfört med för 20 år sedan går fler barn runt om i världen i skolan idag. Trots den positiva utvecklingen är det långt från alla som går klart grundskolan. Oftast är det flickor som slutar för tidigt och vanliga orsaker att de blir gravida eller gifter sig redan i tonåren. Många barn måste också hjälpa till med försörjningen hemma och då blir skolgången direkt lidande.

I Dugda är lokalinvånarna, såväl barn som vuxna, engagerade i Shubi Gemo-skolan. De har själva påbörjat arbetet med att förbättra miljön för eleverna, men för att kunna fullfölja arbete behöver de stöd.

Alla bidrag gör stor skillnad! Ditt bidrag gör stor skillnad.

Swisha en gåva: 901 30 20

Märk gåvan med ”Dugda”