Tranquilo stödjer 25 fadderbarn

När Andreas Harrysson reste runt i Brasilien för 15 år sedan inspirerades han av musiken, karnevalen, kulturen och maten. Han ville ta med sig Brasiliens energi och glädje hem till Göteborg. Andreas ville att fler skulle kunna få ta del av det han upplevt och som gjort så starkt intryck. Det var så restaurangen Tranquilo startade och det var också här engagemanget för Barnfonden började. Personalen och gästerna på restaurang Tranquilo stödjer varje månad 25 fadderbarn runt om i världen.

Saluhallen i centrala Göteborg är en av stadens mest besökta byggnader. Vid Kungstorget precis utanför ligger restaurang Tranquilo som startades år 2005 av Andreas Harryson, Jens Odén, Andreas Larsson och Stefan Strömberg.

Personalen på Tranquilo är engagerade faddrar och de berättar gärna för sina gäster om hur de bidrar tillsammans.

Barnen är en del av Tranquilos kärna

Tranquilos motto är att vara en mötesplats där alla är välkomna att äta, dricka och dansa. En plats där kulturer och människor från hela världen möts. Men det var inte bara energi och glädje som Andreas tog med sig från Brasilien när det begav sig. Även barnen var en stor del av resan berättar Andreas:

– Jag mötte utsatthet och fattigdom. Jag blev bestulen flera gånger, till och med av barn. Det var en tuff upplevelse att bevittna fattigdomen på den nivån. För att Tranquilo ska kännas äkta vill jag inte bara ta med mat, dans och karnevalkänsla. Jag vill också att barnen ska vara en del av Tranquilos kärna. På så sätt känns länken fullbordad.

Andreas berättar vidare att han ville få både gästerna och personalen att engagera sig för utsatta barn. Och så har det blivit. Tio procent av all dricks från gästerna går till fadderbarnen. Det här täcker inte hela kostnaden för alla 25 fadderbarn, men det är ett sätt att engagera. Den resterade delen står Tranquilo för.

Breven är en påminnelse om att man kan göra skillnad

Andreas har läst många brev från fadderbarnen genom åren. I början läste han breven tillsammans med personalen, men 25 fadderbarn i över 13 år innebär många brev och tiden räcker inte till för att hinna läsa och svara på alla. Andreas önskar att han kunde involvera sig ännu mer och han berättar att breven har betytt enormt mycket.

– Vi får väldigt många fina brev som vi sparar. Vi har kvar alla brev som vi fått genom åren och det värmer alltid att läsa dem.

De sparade breven är en påminnelse om hur de kan vara med och göra skillnad som personal och som företag, berättar Andreas.

Andreas Harrysson dricker en kopp kaffe före lunchrusningen. Han berättar att de har valt att stödja Barnfonden mycket på grund av vårt engagemang i Latinamerika, där många av Tranquilos fadderbarn bor.

Mer än mat på menyn

Tranquilos meny är färggrann. I den presenteras restaurangens latinamerikanska nationalrätter från Brasilien, Mexiko, Argentina och Peru. Tranquilos signum är att de ger maten sin egen prägel – ett koncept de kallar Nuevo Latino. I menyn står det också om hur gästen kan vara med och bidra till fadderbarn runt om i världen.

Vi vill engagera gäster och personal

Tranquilo har valt att stödja många barn under lång tid. Personalen berättar gärna för gästerna om engagemanget och responsen har alltid varit densamma – enbart positiv. Andreas ser att många restauranger väljer att göra mer tillfälliga insatser och under Musikhjälpen-veckan kulminerar branschkollegornas engagemang.

På ett sätt tror jag att det är lättare att kommunicera ett event eller att dricksen under en hel dag går till ett välgörande ändamål. Vi kör på år efter år och för oss är det en avvägning hur mycket vi vill lyfta vårt engagemang. Vi gör det inte för att synas, men samtidigt vill vi engagera våra gäster och vår personal – för vi är så stolta över alla våra barn, avslutar Andreas.

Bli företagsfadder – Läs mer